Detail publikace

Performance Measurement of Complex Event Platforms

ZÁMEČNÍKOVÁ Eva a KRESLÍKOVÁ Jitka. Performance Measurement of Complex Event Platforms. Journal of Information and Organizational Sciences (online), roč. 40, č. 2, 2016, s. 237-254. ISSN 1846-9418. Dostupné z: https://jios.foi.hr/index.php/jios/article/view/1055/762
Název česky
Měření výkonnosti komplexních platforem
Typ
článek v časopise
Jazyk
angličtina
Autoři
URL
Klíčová slova

CEP, vysokofrekvenční data, rozhodovací proces, StreamBase, Esper, benchmarking  

Abstrakt


Cílem tohoto článku je najít a porovnat existující řešení komplexních platforem pro zpracování vysokofrekvenčních dat (CEP). Tyto platformy obecně slouží pro zpracování a/nebo predikci vysokofrekvenčních dat. Zamýšleným postupem je použití vybrané CEP platformy pro zpracování vysokofrekvenčních dat a do této platformy pak implementovat řešení využívající nově navrženou metodu pro rozhodovací proces. Tento rozhodovací proces bude popsán pomocí formální gramatiky. Jelikož v současnosti existuje spousta řešení CEP platforem, při výběru platformy se zaměřujeme na několik stěžejních charakteristik: zpracování událostí v reálném čase, možnost zpracování velkého objemu dat z různorodých zdrojů, nezávislost na použité platformě, možnost integrace vlastního modulu a volná dostupnost.

V první části se čtenář dozví obecné informace o existujících řešení a o způsobu použití těchto nástrojů v praxi. V další části bude představena metoda pro formalizaci podnikových pravidel, která je použita v rozhodovacím procesu. Poté se zaměříme na popis dvou vybraných CEP řešení a vyjmenujeme hlavní výhody a nevýhody každé platformy. Další část textu se věnuje nástrojům pro srovnávací testování (benchmarking). Závěr článku obsahuje experimentální měření vybraných parametrů platformy s integrovaným řešením pro podporu rozhodovacího procesu.

Rok
2016
Strany
237-254
Časopis
Journal of Information and Organizational Sciences (online), roč. 40, č. 2, ISSN 1846-9418
Vydavatel
Faculty of Organization and Informatics, University of Zagreb
UT WoS
000409241800006
EID Scopus
BibTeX
@ARTICLE{FITPUB11296,
   author = "Eva Z\'{a}me\v{c}n\'{i}kov\'{a} and Jitka Kresl\'{i}kov\'{a}",
   title = "Performance Measurement of Complex Event Platforms",
   pages = "237--254",
   journal = "Journal of Information and Organizational Sciences (online)",
   volume = 40,
   number = 2,
   year = 2016,
   ISSN = "1846-9418",
   language = "english",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/11296"
}
Nahoru