Detail publikace

A Developmental Method for Construction of Arbitrarily Large Sorting Networks and Adders

BIDLO Michal. A Developmental Method for Construction of Arbitrarily Large Sorting Networks and Adders. Brno: Fakulta informačních technologií VUT v Brně, 2005.
Název česky
Vývojová metoda pro konstruckci libovolně velkých řadicích sítí a sčítaček
Typ
výzkumná zpráva
Jazyk
angličtina
Autoři
URL
Abstrakt

V článku je představena nová metoda pro konstrukci řadicích sítí a sčítaček s využitím vývojové metody (tzv. development) a genetického algoritmu. Nalezené řešení v oblasti řadicích sítí vykazuje lepší parametry oproti konvenčním algoritmům (např. řadicím sitím pro bubble-sort).

Anotace

Článek se zabývá netradiční metodou inspirovanou přírodní ontogenezí (vývoj embryonálního základu) pro konstrucki kombinačních logických obvodů (konkrétně řadicích sítí a sčítaček). Princip metody je založen na množině předem zvolených instrucí, jejichž opakovanou aplikací na embryo (triviální instanci problému) lze získat složitější řešení. Pro nalezení vhodné posloupnosti instrukcí (konstrukčního programu, podle kterého "roste" embryonální obvod) je použit genetický algoritmus. Složitost obvodu se neustále zvyšuje po každé aplikaci konstrukčního programu. Je ukázáno, že s využitím této techniky je evoluční algoritmus schopen (1) znovuobjevit princip již známé metody a (2) nalézt inovativní řešení v porovnání s konvenční technikou.

Rok
2005
Strany
8
Vydavatel
Fakulta informačních technologií VUT v Brně
Místo
Brno, CZ
BibTeX
@TECHREPORT{FITPUB7736,
   author = "Michal Bidlo",
   title = "A Developmental Method for Construction of Arbitrarily Large Sorting Networks and Adders",
   pages = 8,
   year = 2005,
   location = "Brno, CZ",
   publisher = "Faculty of Information Technology BUT",
   language = "english",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/7736"
}
Nahoru