Detail publikace

Biometric Security Systems - Fingerprint Recognition Technology

DRAHANSKÝ Martin. Biometric Security Systems - Fingerprint Recognition Technology. Brno: Nakladatelství Vysokého učení technického v Brně VUTIUM, 2005. ISBN 80-214-2969-0.
Název česky
Biometrické bezpečnostní systémy - Technologie rozpoznávání otisků prstů
Typ
kniha
Jazyk
angličtina
Autoři
Klíčová slova

biometrie, kryptografie, verifikace, autentizace, identifikace, otisk prstu, registrování, porovnání, klasifikace, pole orientací, počet papilárních linií, biometrická šablona, biometrický klíč, certifikát, entropie, chyba, PIN, heslo

Abstrakt

Obecné biometrické systémy jsou veřejnosti dobře známy, systémy založené na rozpoznávání otisků prstů patří bezesporu mezi nejrozšířenější. Otisky prstů jsou již dlouho používány pro identifikaci a autentizaci, protože jejich jednoznačnost a spolehlivost je prokázána každodenním používáním. V dnešní době existuje na trhu velká řada takových biometrických systémů. Jedna skupina je používána pro forenzní účely (nazýváme je daktyloskopické systémy a jsou určeny pro identifikaci osob), druhá skupina, o které pojednává tato práce, je určena pro přístupové a verifikační systémy.
Oba systémy a biometrické pojmy a procesy jsou popsány v první a druhé kapitole.
Pokusíme-li se spojit biometrický systém (technologie otisků prstů) s kryptografickým systémem, musíme si položit otázku, zda obsahuje otisk prstu dostatek entropické informace. Práce o podobnosti otisků prstů při jejich vzájemném srovnání byly již publikovány. Ovšem pro kryptografické účely je mnohem zajímavější popsat informační sílu skrytou ve struktuře papilárních linií otisku prstu. Odpověď na tuto otázku je předložena ve třetí kapitole.
Splňuje-li informační síla kryptografické požadavky, můžeme navrhnout systém, který používá technologii otisků prstů jako biometrický informační vstup a poskytuje biometrické klíče kryptografickému podsystému. Detailní popis biometrických bezpečnostních systémů se nachází ve čtvrté kapitole, kde jsou popsány rovněž veškeré procesy a výpočty. Analýza testů a finální zprávy jsou prezentovány v závěrečné páté kapitole.

Rok
2005
Strany
32
ISBN
80-214-2969-0
Vydavatel
Nakladatelství Vysokého učení technického v Brně VUTIUM
Místo
Brno, CZ
BibTeX
@BOOK{FITPUB7848,
   author = "Martin Drahansk\'{y}",
   title = "Biometric Security Systems - Fingerprint Recognition Technology",
   pages = 32,
   year = 2005,
   location = "Brno, CZ",
   publisher = "Publishing house of Brno University of Technology VUTIUM",
   ISBN = "80-214-2969-0",
   language = "english",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/7848"
}
Nahoru