Detail projektu

Vývoj modelů pro technologii převodu mluvené řeči do textu (automatic speech recognition) pro francouzský jazyk - dialekt evropská francouzština.

Období řešení: 23. 7. 2015 - 30. 11. 2015

Typ projektu: smluvní výzkum

Objednatel: Jihomoravské inovační centrum

Název anglicky
Development of models for technology of trnasfer of oral speech into the text (automatic speech recognition) for French language
Typ
smluvní výzkum
Klíčová slova

slovník, rozpoznání řeči

Abstrakt

Řešitelský tým zpracuje přesné požadavky zadavatele (Phonexia s.r.o.) na modely pro ASR (formát dat, velikost modelů, ...). Na základě těchto požadavků vytvoří pro rozpoznávání spontánní konverzační francouzštiny výslovnostní slovník, akustický a jazykový model. Při řešení budou využity softwarové nástroje pro extrakci příznaků a databáze řeči dodané zadavatelem a částečně vlastní data Poskytovatele. Poskytovatel znalostí použije své know-how a výpočetní kapacity. Know-how je velmi důležité pro trénování přesného a robustního akustického modelu. Řešitelský tým má v této oblasti mnohaleté zkušenosti. Trénovaní takového akustického modelu je také výpočetně náročný proces, pro který je nutné využít výkonného výpočetního clusteru. Natrénované modely budou před předáním evaluovány na standardní testovací sadě formou slovní úspěšnosti rozpoznávání. Předpokládané dodání modelů pro ASR je 3 měsíce od podpisu smlouvy a dodání vstupů, ke kterým se zaváže zadavatel.

Řešitelé
Karafiát Martin, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT) , hlavní řešitel
Grézl František, Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT) , spoluřešitel
Chalupníček Kamil, Ing. (UPGM FIT VUT) , spoluřešitel
Publikace

2015

Nahoru