Detail akce

Noc vědců 2019

NV 2019

[icon]
Místo konání
Fakulta informačních technologií VUT v Brně, CZ
Pořadatel
Typ
kulturní akce, událost
Přístupnost
volná
Popis

Noc, která patří vědě. Nenechte si ujít příležitost poznat jeden z jejích nejmladších oborů - informační technologie. Zveme vás do našich laboratoří v rámci Noci vědců, celorepublikové vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. Program brzy upřesníme.

[img]

Cestujte ve virtuální realitě
Kdy: ukázky 18 - 24 hod.
Zcela nový zážitek při prohlížení fotek z dovolené umožní nový softwarový nástroj informatiků z FIT. Ti přišli na způsob, jak zakomponovat běžné uživatelské snímky do krajiny, a nabízí tak unikátní možnost projít si místo, na kterém se přímo nacházel fotograf, jenž snímky pořizoval. Možnost ukázat blízkým celkový pohled na místo, odkud fotografie pocházejí, a projít si celou cestu ve virtuální realitě, dává zcela nový rozměr dosavadnímu způsobu prezentace fotek.

Přednáška Neurochirurgie a neurostimulace pomocí počítačem řízeného ultrazvuku.
Kdy: 18.30, 21.00, příp. 23.00
Čeští vědci se podílí na vývoji nových technik pro ultrazvukové operace a stimulace mozku. Tyto techniky umožní neinvazivní léčbu nádorových onemocnění, epileptických záchvatů čí Parkinsonovy choroby, a to bez jediného řezu skalpelem. Přijďte si poslechnout prezentaci Jiřího Jaroše o vývoji ultrazvukových zákroků a jakou roli v něm hrají superpočítače.

ARCOR: Robotické pracoviště budoucnosti
Kdy: ukázky 18 - 24 hod.
Stůl, na který projektor promítá uživatelské rozhraní. Na jedné straně stolu robot a na druhé pracovník, který může robota ovládat pomocí dotykové vrstvy na stole. Tak by mohlo vypadat robotické pracoviště budoucnosti, které vyvíjí výzkumníci z FIT. Je založené na rozšířené realitě a umožňuje lidem snadno spolupracovat s roboty a zároveň systém jednoduše naprogramovat i bez znalosti informatiky.

Lego-roboti
Kdy: ukázky 18 - 24 hod.
Naprogramujte si robota z lega a naučte ho, co má dělat v různých situacích.

Přednáška Bezpečnost nejen na Internetu věcí
Kdy: 19:30, 22.00
Informační technologie již dnes ovlivňují celou řadu lidských činností, od nakupování přes
komunikaci s úřady po komunikaci s přáteli a rodinou. Bohužel ne vždy se vše povede a stává se, že se buď data, nebo i možnost ovládání k Internetu připojených věcí dostanou do nepovolaných rukou. V rámci této přednášky si ukážeme varovné příklady incidentů, které se skutečně staly nebo stále dějí.

Muž v místnosti: Jaké nebezpečí hrozí ve virtuální realitě?
Kdy: ukázky 18 - 24 hod.
Stále více lidí využívá virtuální realitu jako místo, kde se mohou setkávat s dalšími lidmi, sledovat společně filmy, sedět u virtuálního táboráku či vést jednání v neexistující zasedací místnosti. Co ale soukromí a bezpečí? Martin Vondráček, kterému se podařilo společně s americkými kolegy zjistit, jak se nepozorován a nezván dostat do cizí virtuální místnosti, vám ukáže, jak takový virtuální útok může vypadat.

Tak toto spočítá snad jen ... počítač ???
Kdy: ukázky 18 - 24 hod.
Základem každého odvětví informatiky je matematika. Informatikům pomáhá řešit velmi složité problémy, jako jsou např. logické důkazy či verifikace programů. Přijďte si vyzkoušet vyřešit jednoduché úkoly a hádanky. Ukážeme vám, že díky matematické logice i počítačům je hračka je vyřešit.

Robot Ruda - záchranář v závalech a lavinách
Kdy: 18 - 24 hod.
Hlavním úkolem unikátního robota, který vznikl v laboratořích FITu, je hledání osob v závalech a lavinách. RUDA je vybaven hned několika různými systémy pro detekci přítomnosti osoby, díky nimž může fungovat zcela bez lidské asistence. Důležitou roli hraje zejména bioradar, který dokáže detekovat životní funkce člověka na vzdálenost do 5 metrů s vysokou přesností. Přijďte se podívat, jak funguje.

Šestinohý robot, kvadrokoptéra a další koloví roboti
Kdy: 18 - 24 hod.
Přijďte se podívat, co umí šestinohý robot určený do extrémních terénních podmínek, jako je průzkum vesmíru nebo prohledávání trosek, či kvadrokoptéra - víceúčolový létající robot, který umí monitorovat rozlehlé sklady či pomáhat záchranářům v terénu, a jak vypadají další koloví roboti.

MUZEUM VÝPOČETNÍ TECHNIKY
Přijďte se podívat na vývoj počítačových pamětí od prvních počítačů až po současnost.
Kdy: 18 - 24 hod.

SHOWROOM
Ukázky výzkumu a vývoje na FIT
Kdy: 18 - 24 hod.

HRY VE STUDENTSKÉM KLUBU
Kdy: 18 - 24 hod.
- hry na FIT kitech
- online hra Poznej FIT
Nahoru