Detail projektu

Optická síť národního výzkumu a její nové aplikace

Období řešení: 1. 1. 2004 - 31. 12. 2010

Typ projektu: grant

Kód: MSM6383917201

Agentura: "Výzkumné záměry" MŠMT

Program: Institucionální prostředky SR ČR (např. VZ, VC)

Název anglicky
Optická síť národního výzkumu a její nové aplikace
Typ
grant
Klíčová slova

IPv6 směrovač, Liberouter, monitorování síťového provozu, NetFlow, programovatelný hardware, FPGA, jazyk VHDL, e-learning, medicínské aplikace, virtuální prostředí pro spolupráci

Abstrakt

Pracovníci Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně se v rámci VZ Cesnet podílejí na řešení 4 výzkumných aktivit - programovatelný hardware, podpora distančního vzdělávání, medicínské aplikace a virtuální prostředí pro spolupráci. Klíčovou roli hrají v prvně zmíněné oblasti, která je podrobněji charakterizována níže.

Programovatelný hardware
Obecným cílem aktivity je vývoj specializovaných síťových zařízení založených na principu hardwarově softwarového kodesignu. Na straně hardwaru počítáme jak s využitím stávajících karet série COMBO, tak i s vytvářením nových návrhů, využívajících především výkonné součástky programovatelného hardwaru (FPGA, CPLD, TCAM aj.). Díky jejich flexibilitě lze realizovat na stejném hardwaru i velmi odlišné funkce pouhou výměnou příslušného mikrokódu. Významná část softwarového vývoje bude proto zaměřena na programování mikrokódu v jazyce VHDL, budeme se také zabývat systémovým a aplikačním softwarem potřebným pro jednotlivá zařízení.

Při vývoji síťových zařízení se vedle návrhu a implementace  zabýváme také modelováním a verifikací jednotlivých částí systému i celého návrhu. Pro tyto učely používáme nástroje pro model checking, např. IF, TReX, Uppaal a další.

Krátkodobé cíle jsou většinou navázány na (současnou či budoucí) účast v projektech EU. V roce 2004 prokračujeme ve vývoji směrovače IPv6 (Liberouteru) pro projekt 6NET, zařízení pro monitoring síťového provozu pro projekt SCAMPI a v rámci projektu GN2 zahájíme vývoj samostatného kolektoru NetFlow. Také dokončíme vývoj prototypu optického opakovače.

V dlouhodobé perspektivě je naším cílem vybudování kvalitního týmu složeného z výzkumných pracovníků a studentů několika univerzit, CESNETu a případně i dalších institucí. Tento tým by měl spolupracovat s ostatními výzkumnými aktivitami CESNETu na vývoji nových zařízení, například v oblastech optických technologií, multimédií, bezpečnosti, náročných výpočtů apod.

Řešitelé
Novotný Jiří, Ing. (UVT MUNI) , hlavní řešitel
Čejka Rudolf, Ing. (CVT FIT VUT) , spoluřešitel
Fučík Otto, doc. Dr. Ing. (UPSY FIT VUT) , spoluřešitel
Kořenek Jan, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT) , spoluřešitel
Kršek Přemysl, doc. Ing., Ph.D. (UPGM FIT VUT) , spoluřešitel
Martínek Tomáš, doc. Ing., Ph.D. (UPSY FIT VUT) , spoluřešitel
Matoušek Petr, doc. Ing., Ph.D., M.A. (UIFS FIT VUT) , spoluřešitel
Pečenka Tomáš, Ing. (UPSY FIT VUT) , spoluřešitel
Smrčka Aleš, Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT) , spoluřešitel
Vojnar Tomáš, prof. Ing., Ph.D. (UITS FIT VUT) , spoluřešitel
Zemčík Pavel, prof. Dr. Ing. (UPGM FIT VUT) , spoluřešitel
Publikace

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

Nahoru