Detail publikace

Vyhledávání v IPv6 směrovači implementovaném v hradlovém poli

ANTOŠ David a KOŘENEK Jan. Vyhledávání v IPv6 směrovači implementovaném v hradlovém poli. In: EurOpen, Sborník příspěvků XXIII. konference. Strážnice, 2004, s. 91-102. ISBN 80-86583-04.
Název anglicky
Searching in IPv6 routers implemented in FPGA
Typ
článek ve sborníku konference
Jazyk
čeština
Autoři
Klíčová slova

IPv6, vyhledávání, COMOBO6, FPGA

Abstrakt

Počítač v roli směrovače plní dva základní úkoly. Udržuje směrovací informace (tj. směrovací tabulku, nastavení paketového filtru, konfigurace atd.) a přepíná pakety. Přepínání paketů je činnost, při které operační systém prozkoumá hlavičky paketu, najde relevantní informace v tabulkách a na jejich základě rozhodne, kam (a jestli vůbec) paket vyšle.

Protože hlavní brzdou tohoto postupu je propustnost PCI sběrnice, přirozeným řešením je postavit hardwarový akcelerátor, který bude provádět přepínání paketů. Akcelerátor COMBO6, který vyvíjíme v rámci projektu Liberouter, bude sloužit přesně tomuto účelu. Vlastní přepínání paketů je operací na výkon nejkritičtější, na druhou stranu údržba tabulek je doménou řídícího počítače, který také může snadno zajišťovat komunikaci s uživatelem.

Klíčovou částí přepínání paketů v COMOBO6 je vyhledání, jak se má s paketem naložit. Vstupem jsou údaje z hlaviček a výstupem popis, kam paket vyslat a jak se před vysláním má editovat. Úkolem softwarové podpory akcelerátoru je zajistit, aby přepínání paketů probíhalo zcela shodně s tím, jak by s pakety naložil operační systém. Z jeho pohledu se navíc karta bude chovat jako běžné síťové adaptéry. Jedinou změnou je, že pakety, které sama umí zpracovat, také (výrazně rychleji) zpracuje.

V tomto článku popisujeme hardwarovou realizaci vyhledávacího stroje a jeho instrukční sadu. Zmiňujeme se také o původním návrhu, který sice nebyl použit, ale při jeho tvorbě jsme využili metod formální verifikace. Další část se věnuje architektuře softwarové podpory akcelerátoru, konceptu routovací/firewallovací tabulky a výpočtům vyhledávacích struktur, na kterých právě pracujeme.

Rok
2004
Strany
91-102
Sborník
EurOpen, Sborník příspěvků XXIII. konference
Konference
Europen 2003, Strážnice, CZ
ISBN
80-86583-04
Místo
Strážnice, CZ
BibTeX
@INPROCEEDINGS{FITPUB7396,
   author = "David Anto\v{s} and Jan Ko\v{r}enek",
   title = "Vyhled\'{a}v\'{a}n\'{i} v IPv6 sm\v{e}rova\v{c}i implementovan\'{e}m v hradlov\'{e}m poli",
   pages = "91--102",
   booktitle = "EurOpen, Sborn\'{i}k p\v{r}\'{i}sp\v{e}vk\r{u} XXIII. konference",
   year = 2004,
   location = "Str\'{a}\v{z}nice, CZ",
   ISBN = "80-86583-04",
   language = "czech",
   url = "https://www.fit.vut.cz/research/publication/7396"
}
Nahoru